Το Δημοτικό σχολείο της Άντισσας βρίσκεται στο νησί της Λέσβου, σε απόσταση περίπου  76 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης.

  Η Άντισσα αποτελεί  έναν ημιορεινό οικισμό (280 μ. υψόμετρο) στη Δυτική Λέσβο κι είναι χτισμένη πάνω σε μια ηφαιστειογενή πλαγιά έχοντας θέα βόρεια προς το πέλαγος και την Μικρασιατική χερσόνησο της Τροίας.

  Ανήκει στους πρώτους αιολικούς οικισμούς της Λέσβου και χρονολογείται από τα τέλη της δεύτερης π.Χ. χιλιετηρίδας. Οφείλει το όνομά της στην Άντισσα, κόρη του Μάκαρος, του πρώτου βασιλιά της Λέσβου, όπως μαρτυρείται στα Ομηρικά έπη.

  Τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού (μετά το 58 μ.Χ., αφότου ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε τη Λέσβο και κήρυξε τη χριστιανική ιδέα) η τοποθεσία μετονομάστηκε «Τελώνια», πιθανόν από τα πολλά αλώνια που υπήρχαν, καθώς οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι που πνέουν διευκόλυναν το αλώνισμα.

 Εξέχουσα προσωπικότητα για την Άντισσα – Τελώνια στάθηκε ο κοινοτάρχης Γιάννης Φωτιάδης την περίοδο 1922-1935. Μεταξύ των άλλων σημαντικών του έργων συγκαταλέγεται και η ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου (1932) που φέρει το όνομα «Τερπάνδρειο» από το μεγάλο μουσικό και ποιητή της αρχαίας Άντισσας.

  Ο Τέρπανδρος γεννήθηκε στην Άντισσα, ταξίδεψε στην Αίγυπτο και τη Μικρά Ασία και δραστηριοποιήθηκε κυρίως στη Σπάρτη, όπου ίδρυσε μουσική σχολή.  Κατά τη 26η Ολυμπιάδα (676-673 π.Χ.) νίκησε σε μουσικό αγώνα. Με το όνομα του Τέρπανδρου σχετίζεται και η τελική διαμόρφωση του «Νόμου», ενός είδους τραγουδιού ειδικού για τη λατρεία του Απόλλωνα, όπως ο Διθύραμβος για το Διόνυσο. Η σημαντικότερη καινοτομία του ήταν ότι πρόσθεσε τρεις ακόμη χορδές στη λύρα και την έκανε εφτάχορδη από τετράχορδη. Πέθανε γύρω στο 640 π. Χ. Την είσοδο του χωριού κοσμεί η προτομή του.

  Ακολουθούν τα ονόματα των Ευεργετών, των Μεγάλων Ευεργετών και των Δωρητών του Δημοτικού Σχολείου Άντισσας, όπως εκτίθενται σε μαρμάρινες στήλες στο εσωτερικό του σχολείου.